18 augustus 2022 

Berg jouw schrijfdroom niet weg

'Ik ben gestopt met proberen,' zei ze. 'Ik ben er te bang voor, dus ik houd er maar liever mee op.'

Ze had een grote schrijfdroom, maar ervoor gaan bracht zoveel angsten naar boven, dat ze liever voor veiligheid koos. De veiligheid van de controle over haar droom. Zolang ze zelf besliste om er niets mee te doen, had ze het voor het zeggen. Ze besliste zelf dat haar droom niet zou uitkomen. Dat was dan toch iets dat haar zekerheid bood.

Ik weet niet wat dit met jou doet, maar zoiets horen doet mij altijd een beetje sterven vanbinnen. Het voelt zo pijnlijk als ik mij ermee identificeer, omdat ik die angsten ken.

Ik weet zo goed hoe het voelt om doodsbang te zijn om voor je creatieve droom te gaan. Ik begrijp en doorvoel helemaal hoe je ervoor kunt kiezen om nee te zeggen tegen je ziel, omdat het voor nu veiliger voelt. Omdat de angst voor mislukking, afwijzing, vernedering en kritiek zo enorm groot is.

Ik neem sinds kort deel aan een online training van Aartjan Van Erkel, ‘business book bestseller’ en ik durfde het aan om de achterflaptekst van mijn nieuwe boek in te sturen voor de eerste vraag- en antwoordsessie. Maar ik kon er niet live bij aanwezig zijn, en ik merk vandaag dat ik de opname met de bespreking van mijn tekst nog niet durf te bekijken. Ik ben zo bang voor het ‘oordeel van de meester’, terwijl ik al jarenlang professionele schrijfster ben. Ik snap dus helemaal hoe bang je kunt zijn om jouw creatieve droom vorm te geven en ermee naar buiten te komen.

Maar ik weet uit eigen ervaring ook hoe mooi het is om te oefenen in vertrouwen, en te oefenen in stromen, en te genieten van het schrijven van je eigen verhalen. Ik weet hoe heerlijk het is om je eigen boek te schrijven en af te werken en te zien gepubliceerd worden. Ik weet dat het mogelijk is, ook al denk je nu misschien nog van niet.

Ik heb ondertussen geleerd dat ik als volwassen vrouw kan zorgen voor het bange kind in mij, dat niet naar de opname van de feedback op mijn tekst durft te kijken. Ik ga vandaag naar dat bange kind in mij luisteren, horen wat ze nodig heeft, haar liefde en vertrouwen geven. Ik weet dat ik daarna weer in mijn kracht kom, en naar de opname kan luisteren en van de feedback kan groeien als schrijfster.

Niets maakt mij blijer dan ook jou vertrouwen te geven. Vertrouwen in jouw creatieve droom en dat jij deze droom niet voor niets hebt. Dat jouw creatieve droom een perfect puzzelstukje is in het grote geheel, een puzzelstuk dat nodig is, waar anderen op zitten te wachten, en dat ook voor jou, als je er voor gaat, alles op zijn plaats doet vallen.

Genegen groet,
Agatha

Heb jij ook het verlangen om een boek te schrijven, kom dan naar de intieme schrijfweek in mijn huis in Spanje van 1 tot 8 september. Samen doen we in jou het vertrouwen, de kunde en vooral het pure genot in schrijven helemaal openbloeien.
Lees er hier alles over.

Blijf je liever thuis? Je kunt elke ochtend online met ons meeschrijven bij Samen Schrijven en jouw boek dag na dag zien groeien.

Over de schrijver
Reactie plaatsen