09 april 2022 

Je teksten delen met anderen is een belangijk aspect van het schrijfproces

Heb jij iemand waarmee je wat je schrijft op een veilige manier kunt delen?

Iemand die je aanmoedigt, die je teruggeeft wat je teksten met haar doen, die je vertelt hoe je tekst nog kan verbeteren, verdiepen, nog meer ‘van jou’ kan worden?
Niet iemand die je doet blokkeren door ongelukkig geformuleerde kritiek, maar iemand die zacht weet om te gaan met jouw creaties en je toch de nodige opbouwende commentaar geeft waardoor je kunt groeien als schrijfster?

Schrijven voor jezelf kan heel waardevol zijn, bijvoorbeeld om dingen van je af te schrijven, om helderheid te krijgen over wat belangrijk voor je is, als manier om in de creatieve flow te geraken...

Maar als je schrijft met het verlangen om je teksten naar buiten te brengen, in welke vorm dan ook, dan is het goed om wat je schrijft geregeld te delen met andere schrijfsters. Je neemt daardoor heel wat onzekerheid en angst weg, waardoor je straks, als je boek, blog, toneelstuk of songtekst af is, hem met meer zelfvertrouwen kunt delen met de wereld.

Laat je teksten niet lezen door je tante of een goede vriend. Mensen die zelf niet schrijven, kunnen jou moeilijk feedback geven waar je echt iets aan hebt. Ofwel zeggen ze iets vaag als ‘het is mooi’ ofwel merk je dat ze het niet goed vinden. In het eerste geval heb je er niet veel aan en in het tweede geval loop je het risico om dicht te klappen en nooit meer te schrijven. Iemand die niet zelf schrijft, kan jou geen gerichte tips geven om je tekst beter te maken. Hij of zij weet niet te benoemen wat haar precies raakt in je tekst. Wat werkt en niet werkt en waarom. Hij of zij weet ook niet hoe kwetsbaar het kan zijn om commentaar te krijgen op je teksten en kan je dus ongewild pijn doen.

Ben je op zoek naar een plaats waar je je teksten op een veilige manier kunt delen? Sluit dan aan bij Samen Schrijven. Elisabeth ervaart het delen van haar verhalen met de groep zo:

‘Het Samen Schrijven heeft mij gegrepen en laat mij niet meer los. Ik vind het heel leuk om te doen, het motiveert en geeft een diepere laag aan mijn leven. Ik krijg hele mooie feedback. Het doet zo’n deugd om te horen hoe goed je het doet, want zelf geloof je dat niet echt. Ik moet niet presteren. Ik schrijf maar en ik schrijf maar en dat doet goed. Er zit geen druk op. Ik mag gewoon schrijven en dan onstaan er hele mooie dingen. Dat is dankzij de groep. Het is zoals een diamant die je in de kast laat liggen. Die ziet niemand. Een diamant moet je dragen.’

Bij ons kun je jouw diamanten op een veilige manier delen, voor je ze met de grote wereld gaat delen. Het staat je uiteraard vrij om je eigen schrijfgroep op te richten. Maar je kunt ook lekker meesurfen op onze bestaande community.

Ik zou het heel fijn vinden jou te mogen verwelkomen bij de groep.

Genegen groet,
Agatha

Over de schrijver
Reactie plaatsen