06 mei 2022 

Perfectionisme hoeft je niet tegen te houden

Agatha is nogal perfectionistisch,’ zei schrijfster Sandrine Lambert toen ze met mij begon samen te werken voor de jaaropleiding tot kinderboekenschrijfster die we samen aanbieden. Ik schrok in eerste instantie van haar woorden, maar kon dan alleen maar erkennen dat ze helemaal gelijk had.

Perfectionisme blokkeert me vaak, op heel veel gebieden. Ik denk veel te lang na over dingen, stel het beginnen nodeloos uit en ben vaak onrustig en bang als ik dan toch een stap heb gezet. Want was het wel goed genoeg? Gaat er iemand ontevreden of boos zijn?

Misschien herken jij het ook wel, want veel vrouwen hebben hier last van. Alleen, bij het schrijven heb ik dat gevoel niet meer. En dat is best bijzonder voor iemand die zo perfectionistisch is als ik.

Dat perfectionisme me niet meer tegenhoudt om te schrijven, komt omdat ik daar heb leren vertrouwen op de creatieve stroom. Ik heb geleerd zelf een stapje opzij te zetten en de inspiratie door me heen te laten komen. Dat voelt gewoonweg heerlijk. Ik voel me als een vis in het water als ik aan het schrijven ben. Het klopt helemaal.

Perfectionisme heeft er wel voor gezorgd dat ik het opstarten van een community voor de vrouwen van Samen Schrijven heb uitgesteld. Ik wilde de Samenschrijfsters graag een plek bieden waar ze buiten de begeleidingssessies met elkaar in contact kunnen komen, waar ze teksten en ervaringen kunnen uitwisselen, successen kunnen vieren en inspiratie kunnen delen. Maar ik liet de maanden voorbij gaan, want ik dacht dat het helemaal klaar moest zijn voor ik de vrouwen ertoe uitnodigde.

Gelukkig zag ik in dat dat niet hoefde. Ondertussen heb ik de Samenschrijfsters uitgenodigd, en geven we de community in Huddle samen vorm. Het groeit en evolueert organisch. Ik hoef het niet allemaal zelf te bedenken en kan gewoon luisteren wat er leeft en wat er nodig is. Net zoals bij het schrijven. Daar leerde ik al langer dat ik het niet allemaal hoef te bedenken en dat ik gewoon kan luisteren naar wat er door me heen wil stromen.
Als je het e-book Schrijfflow al hebt gelezen, dan weet je al voor een stuk hoe ik dat heb ontdekt en hoe ook jij je kunt leren openstellen voor de creatieve stroom. Zodat schrijven ook voor jou iets wordt wat vanzelf gaat en waar je super blij van wordt.

Genegen groet,
Agatha

Over de schrijver
Reactie plaatsen