16 april 2022 

Wat als je gedachten over schrijven pijn doen

Herken je dit? Je droomt al lang van een eigen boek. Of iets anders dat je heel graag wilt schrijven, zoals eigen songteksten, een theaterstuk of een blog.
Maar alleen nog maar denken aan schrijven doet pijn.

Ik kan het niet.
Er is al zoveel geschreven, wat kan ik daar nog aan toevoegen?
Wie ben ik om te denken dat ik kan schrijven?
Ik heb geen tijd om te schrijven.
Ik ga nooit een uitgever vinden.
Ik ga mijn familie pijn doen met wat ik wil schrijven.
Als ik tijd neem om te schrijven, doe ik mijn gezin tekort.

Je kunt het lijstje vast zelf nog aanvullen.

Kun je voelen hoeveel pijn je jezelf met dit soort gedachten doet als schrijven je grote verlangen is? Stuk voor stuk gaan ze rechtstreeks in tegen je verlangen. Daarmee zeg je eigenlijk tegen jezelf: ik ben het niet waard om gelukkig te zijn.

Het goede nieuws is dat dit soort gedachten je niet langer hoeven te blokkeren. Ze zijn heel makkelijk op te lossen. Breng er je bewustzijn naartoe en ze smelten als sneeuw voor de zon. Door je er beetje bij beetje bewust van te worden, ga je ze ‘vangen’ op het moment dat je ze bijna automatisch denkt. Dan kun je er heel bewust een andere gedachte voor in de plaats zetten zoals:

Tegenwoordig zijn er tientallen mogelijkheden om mijn boek te publiceren.
Als ik schrijf, ben ik gelukkiger, en dat is ook voor mijn gezin beter.
Mijn eigen, authentieke verhaal is nog door niemand geschreven, omdat alleen ik het kan schrijven.
Schrijven kan ik leren door te oefenen. Zo kan ik een steeds betere schrijfster worden.

Merk je hoe je gevoel verzacht alleen maar door deze zinnen te lezen?

Nog een effectief tegengif tegen blokkerende gedachten is ze delen met andere schrijfsters. Mensen die helemaal begrijpen hoe je je voelt en die je kunnen inspireren met hoe zij omgaan met writer’s block. Daardoor ontdek je dat je niet de enige bent die zulke gedachten heeft, en dat het maar gedachten zijn, die niet per se waar hoeven te zijn.

Bij Samen Schrijven krijg je in de begeleidingsessies niet alleen de gelegenheid om teksten uit te wisselen, maar kun je ook angsten en onzekerheden delen die je ervaart rond het schrijven. Door ze te delen, verliezen ze hun macht over jou.

Laat je mij even weten welke gedachte jou het meest tegenhoudt om te gaan schrijven? Door ze met mij te delen, kun je ze loslaten.

Warme groet,
Agatha

Over de schrijver
Reactie plaatsen